söndag 30 oktober 2016

Inledande planering inför Adventsfikat!

Hej mina julvänner!

Tänk vad tiden går fort nu; det känns som om dagarna springer iväg med en ryslig fart! Om bara fyra veckor är det återigen dags för mitt årliga Adventsfika, och om du inte har följt mig så länge så kan du läsa mer om det i t ex DET HÄR INLÄGGET . Det är helt otroligt att årets Adventsfika är det 12:e som jag har anordnat! Jag började ju med den här traditionen samma år som jag flyttade hem från London där jag bodde i många år, och nu har det blivit en underbar jultradition som för samman en stor del av mina nära och kära under några timmar på den första adventssöndagen varje år.

I år har jag bestämt mig för att försöka behärska mig lite när det gäller förberedelserna, och på så sätt inte vara TOTALT slutkörd när den sista gästen lämnar min lilla julvrå på kvällen. Jag tänker mig därför att jag ska försöka hålla mig till att enbart baka de klassiska bakverken och så förstås några favoriter (tex mina biskvier) som många besökare ser fram emot.  Då borde alltså årets 'att baka'-listan se ut ungefär så här:

Vanliga bakverk:

- SAFFRANSSKORPOR
- SAFFRANSLÄNGD MED VIT CHOKLAD
- PEPPARKAKOR
- NONSTOP KAKOR som jag redan har bakat..


- KOLAKAKOR (har också bakat redan)
- CHOKLADKOLAKAKOR
- STRUVOR
- TOSCAKAKA
- SAFFRANSDRÖMMAR
- CHOKLADBOLLAR
- RISCHOKLAD

Sedan är det vissa familjemedlemmar som inte äter gluten och laktosprodukter så de har en egen sektion av godsaker:

Gluten och laktosfria bakverk:

- BISKVIER
- DRÖMRULLTÅRTA
- HASSELNÖTSKAKOR
- CHOKLADFUDGE

På senare år äter jag mindre sötsaker och vill därför ha lite mera matiga alternativ att välja på som tex:

- PAJ
- FRÖKNÄCKE
- KRYDDBRÖD

Dessutom kommer jag att ha andra saker som jag inte bakar, som t ex egen alkoholfri glögg, kex, dessertostar, supersmarriga marinerade prinskorvar och clementiner. Jag skulle också gärna ha dadlar med ostfyllning och någon form av kanapé med lax men det är sådant tilltugg som brukar falla bort pga ekonomiska orsaker... De riktigt goda dadlarna är ju de som man köper på lösvikt och de är ju tyvärr svindyra...

Så, med fyra veckor kvar så är den kommande veckan en tid för att baka sådant som jag kan frysa in i förväg. Jag har redan bakat Nonstop-kakorna och kolakakor, så då återstår saffranslängder, drömrulltårta, hasselnötskakor, saffransdrömmar och chokladkolakakor som alla går bra att frysa in. Om jag kan baka allt det den kommande veckan så ligger jag bra till. Jag har dessutom frostat av och rensat ur frysen så jag borde få plats med allt (eller det mesta).

Åh vad jag ser fram emot att baka saffranslängderna; börjar längta efter lussebullar nu så jag snor nog åt mig en bit innan jag fryser in dem:) Snart bakar jag nog mina egna lussebullar också med extra mycket russin och saffran! Det kommer nog att bli smockfullt i min lilla frys framöver...som vanligt den här tiden...!

Och hörrni, glöm inte att vara med i VÅRAN LILLA JULVRÅS JULLOTTERI! Ni kan vinna jättefina julsaker som jag och syrran har skapat:))

Julkram!

Annie

tisdag 25 oktober 2016

Var med i VÅRAN LILLA JULVRÅS JULLOTTERI!


Hej!

Det här är tredje året som julbloggare, och det känns som om det är på tiden att jag har en liten julig utlottning här på bloggen!

 I sann Våran Lilla Julvrå-anda så kan du vinna handgjorda julsaker som jag och min syster Carina ( @lillaskaparboden ) har gjort. Om du har följt mig här på bloggen så vet du vid det här laget att vi tycker om att göra pyssla och skapa i våran familj, så vi vill gärna dela med oss av det till er andra julälskare!

Så vad kan du vinna?

Första pris är en underbar handgjord julbok som min syster har gjort.


I den här julboken (som mäter 23x16 cm) finns det plats att skriva om allt som är viktigt runt julen. Det finns små lösa anteckningsböcker för jullistor mm, och fack att sätta in extra material i.


Boken är verkligen anpassad för oss julälskare som älskar att planera och göra listor runt allt som har med julen att göra:)


Vill man dessutom sätta in extra julbilder eller andra saker går det utmärkt. Valet är ditt!


Tillsammans med julboken får du också en handgjord jultagg som jag och min syster har gjort tillsammans.

 
Den är så otroligt söt så det blir svårt att skiljas från den, det kan jag lova! Den är så pass stor (15x11cm) att den är en jättefin juldekoration i sig själv.

Andra pris är den här juliga grytlappen som jag har virkat.


Den är superfin att hänga i köket och använda under julstöket i december månad och går förstås utmärkt att tvätta!

Tredje pris är ett juligt grytunderlägg som är perfekt att ha under varma kakformar eller kastruller när du julbakar eller lagar julmat.

 
Det virkade överdraget går att ta av och tvätta så om du spiller lite julmat på det så gör det ingenting:)
 
  
Vad behöver du då göra för att ha en chans att vinna?
 
- För att vara med i utlottningen och få en första lott vill vi först och främst att du i kommentarsfältet berättar om:
  1) ett underbart julminne och
  2) din favoritstund på julaftonen.
  Glöm inte att skriva ditt namn och/eller namnet på din julblogg (om du har en sådan)!
 
- För att få ytterligare en lott vill vi att du länkar till den här tävlingen på endera instagram eller din julblogg. Kopiera den översta bilden och inkludera någon av mina länkar 
www.varanlillajulvra.blogspot.se eller @varanlillajulvra ) OCH min systers länk ( @lillaskaparboden ). Tala om i kommentarsfältet var du har länkat!
 
- För att få en tredje lott följer du både @lillaskaparboden och @varanlillajulvra på instagram. Skriv namnet på ditt instagramkonto i kommentarsfältet så att vi kan hitta dig:)
 
Det var allt!
 
Sista dagen att vara med i lotteriet är 6 november. Sedan lägger vi alla lotter i en skål och min systerdotter drar de tre vinnarna. Den 8 november talar jag om här på bloggen vilka som har vunnit!
 
Hoppas du vill vara med och vinna lite av våra fina handgjorda julsaker!!!
 
Julkramar!
 
Annie och Carina

söndag 23 oktober 2016

Helgens juliga!

Hej mina julvänner!

Jag hade hoppats att helgens juliga hade innehållit bilder på lite snö eftersom det var tal om blötsnö...men tyvärr har det bara blivit en massa regn. Dock har jag bett min syster (som är morgonpigg och går upp mycket tidigare på dagarna än vad jag gör) att ringa mig om hon vaknar någon morgon och det är vitt ute. Då kastar jag mig ur sängen och drar med mig hundarna ut för att njuta av det vita:) Hoppas jag inte behöver vänta länge på den dagen!

Med tanke på ämnet SNÖ så är jag jätteglad att officiella skidsportssäsongen har smygstartat den här helgen med den alpina världscup-premiären i Österrike! Det är verkligen ett tecken på att vintern är på gång, och att resten av alla de andra skidsporterna också snart drar igång!

Den här helgen gjorde jag ett julpyssel som jag har varit sugen på att göra i flera år, nämligen julstrutar! Jag blev verkligen supernöjda med dem...




...och nu längtar jag efter att hänga upp dem någonstans hemma. Men det väntar jag med i några veckor..:)

Både igår och idag har jag besökt lite affärer som Jula, ÖB och Rusta och jag har haft chans att spana lite på julsaker.

Bild från Jula!

Bild från Owes
Det är så härligt att det börjar finnas julsaker i så många affärer! Jag passade på att köpa några små mini-ljusslingor och lite extra fint julpapper. Egentligen har jag definitivt nog med julpapper, men det är ju så roligt att ha lite nytt fint julpapper när man slår in årets julklappar, eller hur?!
Nu längtar jag efter att mataffärerna också ska börja få in lite ätliga julprodukter:)

I veckan som kommer drar mina julförberedelser igång på riktigt, men det återkommer jag med i ett senare inlägg:)

Julkram!

Annie

tisdag 18 oktober 2016

Jul-lycka: Yves Rochers julkatalog!

Hej mina julvänner!

Idag skedde en av de saker som jag ser fram emot varje höst!


Yves Rochers lilla julkatalog damp ner i postfacket, med alla sina spännande julprodukter som bara väntar på att beställas! Det är såå mysigt att bläddra i katalogen och fundera på vad jag ska köpa till mig själv, och vad jag kan ge bort i julklapp! En väldoftande duschkräm eller handlotion brukar ju alltid uppskattas:)
Genom åren har de haft olika juldofter (av varierande julkänsla kan jag tycka), och min absoluta favorit har varit choklad- och apelsindofterna! Det är nog en sådan doft som man absolut ÄLSKAR eller tycker är jätteskum... Jag ÄLSKAR den och köper på mig massor av duschkrämer mm som jag kan njuta av så länge som möjligt! Min mamma tyckte däremot att det var en konstig doft vilket ett år slutade i att hon gav tillbaka duschkrämen som hon fick av mig i julklapp...:) Det var nog en av de få gånger som jag inte har haft något emot att min julklapp inte uppskattades, haha!
Nu ska jag öppna kuvertet och ta mig en titt på vilka juldofter och julprodukter de erbjuder i år!

Julkram!

Annie

måndag 17 oktober 2016

Smygstartar med den juliga inredningen och annat juligt:)

Hej mina julvänner!
 
Nu har det varit mer tyst på den här julbloggen än vad jag skulle vilja att det var. Mina dagar är fyllda av små juliga stunder men ibland finns det inte tid och/eller ork att blogga om det. Den här julsäsongen blir nog lite speciell för mig. Jag vet nämligen inte hur det ska bli med min långtidssjukskrivning efter nyår, och det ger mig väldigt mycket ångest, oro och depressionskänningar mm. Det innebär så klart, som ni förstår, att vissa dagar är ganska kämpiga för mig, och det känns väldigt konstigt att jag dels ser fram emot julen men samtidigt vill jag inte att tiden ska gå framåt för hotet av vad januari ska föra med sig kommer närmare och närmare och blir mer och mer svårare att hantera.
 
På grund av detta, samt att förra året blev alldeles för stressigt runt julen, så har jag bestämt mig för att börja jula till det så smått redan nu. Det ger mig flera tillfällen att njuta de dagar som jag mår bra:) Det innebär dock INTE att jag har släpat fram tomtar och tagit in en julgran, men jag har julstädat i köksfönstret och lagt dit min nya virkade fönsterlöpare och tagit fram de röda ytterkrukorna och hängt upp vintervita gardiner.
 
 
Nu hoppas jag bara att mina underbara julkaktusar bjuder på blomsterprakt i december som de brukar göra varje jul:)
 
Jag har också tagit fram hundarnas juldynor - självklart har ju hundarna egna juliga inredningsdetaljer, haha - och bytt till vinterkuddar i soffan och vintergardiner i vardagsrummet. OCH bytt till mina röda sängkläder. Jag har också börjat sätta upp lite ljusslingor och annan julig mysbelysning...
 
 
Många av textilierna kommer jag byta ut till juligt tomtetema till advent, men just nu känns det riktigt mysigt hemma med alla rödvita färger. OCH det ger mig mera inspiration och energi att ta itu med allt jag har att göra såsom handgjorda julklappar och förberedelser inför det årliga Adventsfikat.
 
För att tala om hundar, så håller jag på att sticka en vintertröja...
 
 
 till min minsta pälskling.
 
 
Han har ganska kort päls och bruka vara lite frusen på vintern, så jag hoppas att tröjan ska funka. Det kan ju vara lite problem med storleken mm när man gör kläder till hundarna, speciellt om hunden har en annorlunda kroppsbyggnad. Men jag håller tummarna att tröjan ska bli bra. Och jag planerar att sticka en röd krage så att den får lite vintriga jul-vibrationer...så klart!
 
Nu har mina två pysslande syskonbarn kommit igång ordentligt med julklappsproduktionen. Min systerson hade nog lite svårt att förstå varför det var så bråttom att sätta igång med julklapparna i oktober - otur för honom att han har en julnörd till moster, haha:) - men efter att ha lockat med go'fika så kom han hit i söndags och pysslade och nu har vi bestämt att han ska komma på söndagarna för det passade honom.
Min systerdotter har inte haft samma motivationsproblem, utan hon kommer varje tisdag efter skolan...
 

...och då har vi det jättemysigt när vi sitter och pysslar och pratar. Jag har faktiskt förhoppningar om att det skulle kunna finnas en liten julälskare i henne så jag gör allt jag kan för att främja den sidan hos henne, hohoho:D! Tack och lov kan jag också rapportera att jag har lyckats röja upp på pysselbordet; det kaoset höll på att driva mig till vansinne!
Nu är det istället fullt av julpapper och snören eftersom jag håller på att slå in lite julklappar som är klara...
 
 
...och snart är det dags att röja igen så att jag kan ta fram symaskinen. Det har sina nackdelar att bo på en sådan liten yta (40 kvm) som jag och hundarna gör...
 
Jag tror jag har nämnt det tidigare här, men jag är sååå sugen på GB Sandwich Pepparkaka! Jag går och spanar i affärernas glassboxar men än så länge har jag inte sett någon...
Så häromdagen tröttnade jag på att vänta och testade att göra egen pepparkaksglass...
 

...enligt det HÄR receptet. Jag frös in glass-smeten i portionsformar...
 

...och smakmässigt så blev jag faktiskt ganska nöjd med glassen. Den duger i väntan på orginalet i alla fall. 

I helgen som gick besökte syrran och jag våran favoritaffär Owes igen, och de hade gjort så höst-och julfint på framsidan:
 


Det är inte första gången som jag önskar att man bodde någonstans där man kunde göra lite fint utomhus. Jag sätter ju upp ljusslingor på mitt lilla balkongräcke till Advent, men det skulle vara trevligt att ha en liten farstu att dekorera till jul:) Om jag fick juldrömma alltså...:)

De hade fått in en jättefin julservis...
 



...och de här silverglittriga lyktorna var superfina!
 

De här frostnupna konstgjorda rosorna blev både jag och syrran kära i...
 

...och en ros fick faktiskt flytta hem till syrran:)
 
Slutligen kan jag rapportera att jag fortsätter att handarbeta så fort jag hinner. För det mesta är det julklappar mm, men jag har också virkat mig en julmössa...
 

...som jag kommer att bära med stolthet i december:)
 Jag har också gjort mer juletiketter...
 
 
...så nu har jag juletiketter så att jag klarar mig...både till denna jul och troligen den följande också...och kanske ännu en jul till, haha!
 
Julkram!
 
Annie
 

måndag 10 oktober 2016

Årets första Jultidning och julpyssel!

Hej mina julvänner!

Åh, vad underbart det var att öppna postfacket i morse och hitta Hus & Hems julspecial!


Den här hösten har jag kämpat en del med min depression och den senaste helgen var riktigt tung. Då var det desto roligare att idag få hålla årets FÖRSTA JULTIDNING i mina händer! Precis vad jag behövde. Nu hoppas jag att jag kan få tag på Allers Julmagasin de närmaste dagarna också så har jag några underbart juliga saker att fokusera på!

Även om humöret inte var på topp den här helgen så ville jag få lite julpyssel gjort. Jag har nämligen strött ut pysselmaterial över hela mitt stora bord och det håller på att göra mig galen. Samtidigt vill jag ju inte hålla på att plocka fram och plocka bort hela tiden så nu har jag bestämt mig för att försöka får allt planerat julpapperspyssel ur vägen de närmaste dagarna så att jag kan använda bordet till något annat.

Så jag har bland annat gjort julkort...


...som jag är supernöjd med. Det beror väl framför allt på att jag använde ett gammalt kit från Panduro där det fanns klara instruktioner. Min styrka är mera att följa instruktioner än att hitta på egna kreativa idéer så ett kit passar mig perfekt. Och så får man lite mera idéer som man kan ta vidare till att göra juletiketter...


 ...i en liknande vintagestil...
 

...som jag älskar!
 
I morgon eftermiddag kommer min systerdotter till mig för att pyssla och göra julklappar. Vi försöker klara av det lite tidigare i år så att hennes julklappar ska vara färdigt innan december. För er som inte har följt mig från början, så har jag och mina två yngre syskonbarn en jultradition varje höst där de kommer hem till mig för att göra julklappar till släkten. Då kan de ju till exempel göra hemliga julklappar till sina föräldrar. Dessutom tycker jag att det är viktigt för dem att få chansen att GÖRA saker och få uppskattning på julen för den tid och energi de har lagt på sina julklappar. I våran familj gör vi ju många julklappar och jag ville att även syskonbarnen skulle få känna glädjen av att planera och göra personliga saker till andra.
 
Den här traditionen började vi för drygt 10 år sedan och då var ju barnen runt 5 år och tyckte det var mysigt att vara med moster och pyssla. Jag var väl beredd på att när ungarna blev äldre så skulle de inte vara intresserade längre av att komma till moster att pyssla; man kan ju tänka sig att det finns intressantare saker att göra när man är en tonåring...:D Men till min förvåning och glädje så vill de fortfarande komma till mig och göra julklappar och det värmer verkligen mitt hjärta! Speciellt eftersom jag tyvärr inte har haft glädjen att få egna barn att skapa jultraditioner med.
 
Julkram!
 
Annie

torsdag 6 oktober 2016

Recept på lingonglögg och supergoda saffransmuffins;)

Hej mina julvänner!

Det senaste årtiondet har jag blivit väldigt förtjust i glögg (drack alltså inte glögg när jag var yngre). Dock gillar jag inte alkohol så jag vill alltid ha alkoholfri glögg och dessutom gör jag gärna glöggen själv. Jag har ett speciellt favoritrecept som jag använder varje år till Adventsfikat, men jag har också blivit förtjust i en speciell glögg som man gör på färska eller frysta lingon (väldigt behändigt när man plockar lingon själv:))). Receptet har jag sett i ett antal olika julbilagor/böcker som tex denna...


...och om ni inte har testat det så rekommenderar jag verkligen den här glöggen! Jag bjöd nyligen en vän på den, och hon tyckte den var supergod:)


Alkoholfri lingonglögg
3 flaskor

1 apelsin
1 liter lingon
1 liter vatten
10 gram hela nejlikor
2 kanelstänger
1 msk kardemummakapslar
4 dl socker

1. Skrubba apelsinen och skiva den.
2. Lägg apelsinskivorna i en kastrull tillsammans med bär, vatten och kryddor. Koka upp och låt sjuda utan lock i cirka 10 minuter. Pressa lingonen mot kanten mot slutet.
3. Sila massan genom silduk, samla upp saften i en ny kastrull och rör ner sockret lite i taget under omrörning. Skumma.
4. Koka upp glöggen igen, skumma och tappa upp på väl rengjorda flaskor.


Det går jättebra att variera kryddorna i den här glöggen efter egen smak. Själv tillsätter jag exempelvis några skivor färsk ingefära istället för kardemummakapslarna, och någon extra kanelstång.
Det blir en väldigt fruktig, kryddig och smakrik glögg; precis som jag vill ha glöggen!

Självklart vill jag också gärna ha något gott att äta till glöggen och i år har jag varit extra sugen på att baka med saffran. Det känns lite för tidigt för lussebullar, så istället har jag hittat ett jättebra recept på saffransmuffins från Allers Julmagasin 2008. Jag har ändrat lite på grundreceptet genom att smaksätta muffinsen med apelsin och mera vit choklad. Det här blir riktigt goda saftiga muffins som håller sig fräscha i ett par dagar utanför frysen.


Saffransmuffins med apelsin och vit choklad
12st

50 gram margarin eller smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 gram saffran
rivet skal från en apelsin
1 dl mjölk
100 gram finhackad vit choklad

1. Smält matfettet och låt det svalna.
2 Vispa äggen och sockret tills smeten blir porös.
3. Blanda ihop de torra ingredienserna och rör ner dem i äggsmeten tillsammans med apelsinskalet. Tillsätt mjölken och det smälta smöret, blanda till en jämn smet och rör till sist ner den hackade vita chokladen och rör om.
4. Sätt ner 12 muffinsformar av papper i en muffinsplåt och fördela smeten i formarna. Grädda i mitten av ugnen i 215 grader i ca 10-12 minuter. Känn efter med en sticka att muffinsen är torra innan du tar ut dem ur ugnen.
5.  NJUT!

Dock måste jag erkänna att jag LÄNGTAR efter att baka mina (efter mammas gamla recept) supergoda saffransbullar med extra mycket saffran och russin! Men jag är nöjd med dessa muffins så länge och ska försöka vänta med saffransbullarna ytterligare en månad...snacka om självplågeri...:))

Julkram!

Annie

Tänk om...?!

Hej mina julvänner!

Den här tiden på året kan jag få sådana konstiga tankar....!
Jag gick nyss omkring i våran lokala Willys-affär och föreställde mig allt juligt som jag ville se på hyllorna... Vörtbröd...mera pepparkakor...Lokas julsmak...jultidningar (NÄR kommer Allers Julmagasin?!)...GB Sandwich Pepparkaka...glögg...
Och just då får jag den där enormt olustiga tanken...

 Tänk om det inte blir någon jul i år?!

Det känns ju nästan overkligt att jag går och tänker på något och ser fram emot något som annars är helt osynligt i den närmaste världen omkring mig...! Om jag minns rätt så brukar jag alltid slås av den där hemska tanken runt den här tiden på hösten, innan butikshyllorna äntligen fylls av julig förväntan, julsmaker, jullängtan och julinspiration...! Åh, vad jag längtar efter allt det där underbara...! Och att få den där riktiga bekräftelsen på att JULEN faktiskt väntar runt hörnet!


Någon som vet om den här glassen kommer tillbaka i år???
Jag är såå sugen på den!!!


Julkram!

Annie

måndag 3 oktober 2016

Kyla och juldekorationer

Hej mina julvänner!

Åh, jag är så glad! Termometern visar på nästan nollgradigt utomhus nu på kvällen och jag är så nöjd med att ta på mig täckjackan och mössa när jag går ut med hundarna. Fortsätter det så här så dröjer det inte länge tills första frosten:))) Och sedan kan de första snöflingorna dyka upp!!! Längtar!

Idag var jag och syrran återigen till våran kära favoritaffär, OWES , och nu hade de fått in mycket fina julgrejor! Som vanligt tog jag lite kort för att ni också skulle få njuta av de fina julsakerna:

De hade en hel del tomtar som var naturfärgade och som
man skulle kunna ha framme nu.
Man kanske skulle ta och virka sig en tomte i höstfärger...???

Syrran blev kär i de här söta små rådjuren:)

Själv blev jag förtjust i de här stiliga silverhjortarna:)

Kul idé för en vintrig sänggavel!

De senaste åren har jag verkligen blivit förtjust i att dekorera med
renar och hjortar.

Lite tomtar:)
 
På Owes kan man verkligen hitta alla möjliga typer av dekorationer:)
Traditionella och icke-traditionella.

Älskar konstgjorda frostiga träd:))

Stora träkyrkor

Fina glittrande lyktor.
 
På hyllan ovanför djuren så står det en vit frostad lykta lite till höger...
Jag (och syrran) blev riktigt förtjust i den; älskar allt som är frostigt!
Den kostade faktiskt bara 79 kr så jag var tvungen att slå till!
Man vet aldrig om saker finns kvar nästa gång man kommer till den
här affären, så blir man kär bör man handla på en gång:)

Så här fin blev den när jag satte fram den hemma!
Det ser verkligen ut som snö och rimfrost:)

Ännu en bild på min fina lykta. Den lyser så otroligt vackert
i mörkret:)
 
Jag börjar faktiskt bli sugen på att börja ta fram lite vintertextilier här hemma och introducera lite mer julrött i inredningen. Nu börjar det dessutom bli mörkt efter kl.18 så jag är även sugen på att försöka hitta mina ljusslingor och sätta upp en del av dem här hemma. Och eftersom jag inte ska stressa i år - dömt att misslyckas, haha! - så gör jag helt rätt i att börja i så god tid, eller hur?!

Börjar ni också bli sugna på att juldekorera?

Julkram,

Annie